European Transplant Games naar Nederland
Arnhem in 2026 gastgemeente
Lissabon, 25 juli 2024 – In 2026 zal Nederland gastland zijn van de European Transplant Games. Dit is zojuist aangekondigd door de European Transplant & Dialysis Sports Federation en de European Heart and Lung Transplant Federation in Lissabon, waar deze week het multi sportevenement wordt gehouden. Gemeente Arnhem zal over twee jaar van 20 t/m 27 juni als gastgemeente orgaan- en stamcelgetransplanteerden en mensen die gedialyseerd worden uit heel Europa ontvangen. Zij zullen in twintig verschillende sporten uitkomen en vormen daarmee het levende bewijs van het belang van sport na transplantatie.
European Transplant Games
Tijdens de European Transplant Games krijgen meer dan duizend atleten, samen met hun familie, vrienden, donoren en nabestaanden uit vrijwel alle Europese landen, de kans om het belang van transplantaties en sport als levensstijl te benadrukken. Dit gebeurt gedurende een week waarin twintig verschillende sporten worden beoefend, aangevuld met momenten om stil te staan bij en te vieren wat het betekent om een “gift of life” te hebben ontvangen.
Aan de Games doen orgaan- en stamcelgetransplanteerden en mensen die gedialyseerd worden uit heel Europa mee. Met de organisatie van dit evenement wordt zo aandacht gegeven aan de waarde van sport en bewegen voor getransplanteerden en mensen met een chronische aandoening. Sportcentrum Valkenhuizen en Sportcentrum Papendal zijn de hoofdlocaties.
Sport als middel
In Nederland leven ongeveer 20.000 mensen die dankzij een orgaan- of stamceltransplantatie actief deelnemen aan de maatschappij. Sport speelt een cruciale rol in hun herstelproces, biedt weerbaarheid en ondersteunt hen op hen weg naar gezondheid.
Hoewel sport en bewegen voor mensen met een chronische aandoening en/of beperking regelmatig aandacht krijgen, ook in het nationale beleid, blijft de groep mensen met een donororgaan vaak onderbelicht. De European Transplant Games focust juist op deze groep en hebben als doel de onbekendheid rond de mogelijkheden voor mensen die een transplantatie hebben ondergaan, te doorbreken.
Samenwerking partners
De European Transplant Games bieden een unieke kans om samen met overheid, sport- en gezondheidsfondsen het belang van sport en bewegen te benadrukken en dit onderwerp (structureel) beter onder de aandacht te brengen in Nederland. Met het platform ‘gezond sporten en bewegen’ wil de organisatie hier, samen met maatschappelijke partners, de aandacht op vestigen met een congres en side events.
Inspire and celebrate life
Met de side-events staan inspireren, herdenken, danken en eren centraal. Niet alleen voor de deelnemers die een transplantatie hebben ondergaan, maar ook voor de nabestaanden van mensen die een orgaan hebben gedoneerd en daarmee een leven mogelijk hebben gemaakt.
Een droom komt uit
Het verlangen om de European Transplant Games naar Nederland te halen bestaat al langer en er zijn in het verleden eerdere pogingen ondernomen. Dit keer klopte Peter van Maurik, zelf ontvanger van een donorhart, fanatiek zwemmer en drievoudig wereldkampioen, bij Menno Loos aan. Bij Menno, een sleutelfiguur achter de Nieuwe Donorwet, wakkerde langzaam het vuurtje verder aan en hij verzamelde een aantal deskundige bestuursleden om zich heen. Dit resulteerde in de oprichting van de Stichting Europese Transplantatie Spelen Nederland, die zich vervolgens, in samenwerking met Sportyv Eventmanagement & Advies, inzette om het evenement naar Nederland te halen.
“Het is geweldig dat het gelukt is en dat we over twee jaar op eigen bodem in actie mogen komen. Mijn donor gaf mij zijn hart en sindsdien klopt het al negen jaar. Door actief te zijn en gezond te blijven, verleng ik mijn eigen leven en eer ik zijn kostbare ‘gift of Life” – Peter van Maurik
Menno sluit zich daar van harte bij aan. “Mooi om mensen aan te zetten het beste uit zichzelf te halen. En dat ook nog eens dankzij een ander”.
“Zowel de European Transplant & Dialysis Sports Federation (ETDSF) als de European Heart and Lung Transplant Federation (EHLTF) hechten een groot belang aan het promoten van een sportieve leefstijl onder orgaan- en stamcelgetransplanteerden en mensen die gedialyseerd worden”, zegt Peter Kreilkamp, vicevoorzitter van de ETDSF. Karsten Zeh, voorzitter van de EHLTF, voegt hieraan toe: “revalidatie na transplantatie moet altijd fysieke activiteiten erbij omvatten en onze doelgroep profiteert enorm van een sportieve levensstijl. We zijn erg blij dat Nederland gastland is in 2026.
Gastgemeente Arnhem
Arnhem is een echte sportstad, waar NOC*NSF haar thuishaven heeft op het nationale sportcentrum Papendal. Arnhem is ook een diverse en inclusieve stad. Een stad waar iedereen mee moet kunnen doen. “Het inclusieve karakter van de spelen, dat ervoor zorgt dat juist ook getransplanteerden en chronisch zieken mee kunnen doen, past dan ook goed bij Arnhem”, aldus burgemeester Marcouch. “Ik ben ervan overtuigd dat het evenement het belang van bewegen en gezondheid extra onderstreept en ons helpt nog meer Arnhemmers in beweging te krijgen”.
De side event programmering in Arnhem, dat rondom het evenement plaats zal vinden, biedt de mogelijkheid inwoners van de stad en regio ook te inspireren en mee te laten doen.
De European Transplant Games vinden plaats van 20 t/m 27 juni 2026 in Arnhem. Meer informatie zal te vinden zijn op www.arnhem2026.nl